Kroppens försvar – grupp

Av: Greta, Kevin, Sebiano och Ludvig

Våra kroppar kan bli smittade av alla möjliga olika bakterier och virus. Bakterierna tar sig in i kroppen egendom öppna sår, luftvägarna och maten vi stoppar i oss.

I kroppen finns det tre olika blodkroppar, fast en mängd av dem alla. Vita, röda och blodplättar. Kroppens vita blodkroppar är till för att stoppa virus och bakterier som orsakat infektioner i kroppen. Ett exempel är att du kan känna hur dina lymfkörtlar i halsen blir  ömma och svullna och det är för det vita blodkropparna arbetar emot dem. Men vi har även väldigt mycket vita uppgift är att försvara kroppen mot infektioner. De vita blodkropparna har cellkärna och cellorgan som vanliga celler, till skillnad från de röda blodkropparna.

Vad är då det röda blodkropparna för något? Jo, det röd blodkropparna är en del av blodet, det är cirka 50 % av blodet. Deras uppgift är att frakta syre till cellerna och även koldioxid till lungorna.

 

Hur fungerar immunförsvaret?

Alla vita blodkroppar ingår i immunförsvaret. Det är immunförsvaret som skyddar oss mot infektioner, det bekämpar alla slags infektioner. Alla har olika slags försvar, vissa bättre och vissa sämre. Det är väldigt bra att vara ute och promenera eller liknande för sitt immunförsvar.

Om du har haft en infektion med en slags virus eller bakterie så är du oftast skyddad mot samma sorts infektion en tid framför, alltså har du blivit immun. Det beror oftast på att T och B-cellerna minns infektionen vi haft. Om vi då skulle bli utsatta för samma smittämne igen kommer kroppen reagera immunförsvaret på det och kan snabbare fixa det än första gången. Det som händer är att det blidas antikroppar som dödar smittämnet innan infektioner hinner sprida sig och göra oss sjuka. Vi kan ändå bli sjuka och förkylda fler gånger men det beror på att det finns flera hundratals olika förkylningsvirus, så det hjälps inte av att du blivit immun mot ett virus för det kommer fort ett nytt.

Vårt immunförsvar är väldigt viktig eftersom om det inte fungerar så kan vi få sjukdomar och det kan till och med bildas cancer. Det är därför när man vaccinerar sig så sprutar man in lite av viruset i blodet, så kroppen ”vänjer” sig att ta hand om det viruset. På så sätt kan dem vita blodkropparna förbereda att försvara din kropp mot sjukdomen om du skulle bli smittad i ett senare tillfälle.

Vad är mördarbakterier?

Bakterier kan ge upphov till en infektion som yttrar sig som sepsis, även kallas blodförgiftning. Det ger en mycket snabb sjukdomsutveckling. Man blir väldigt svårt sjuk med hög feber. Blodets leverringsförmåga kan påverka vilket leder till att det uppstår blödning. Många organ blir påverkade bland annat hjärnan.

En person som snabbt blir så här sjuk måste till sjukhuset snarast möjligast för att få vård. Om man får vård i tid och överlever, kan man bli som regel helt återställd. Det är ingen speciell ålderskategori som får dessa hemska bakterier. Men chansen/risken att får dessa bakterier är mycket liten men det brukar bli stor uppmärksamhet när någon dör i en sådan dramatisk sjukdom som mördarbakterierna kan vara.

 

Allergi?

När man reagerar upprepade gånger och får symtom som snuva, ögonbesvär eller luftrörssirritation på något ämne i vår omgivning, som dem flesta av oss tål är man allergisk. Har man blivit allergisk mot ett ämne finns allergin kvar för resten av livet och kroppen reagerar redan vid mycket små mängder av ämnet. Men du kan lätt hjälpa till din allergi genom att tillexempel ta någon slags medicin.

Man kan lite enkelt beskriva allergi som ett slags missförstånd. Hos den som är allergisk överreagerar immunförsvaret av någon anledning på ett främmande ämne. Ett allergen som är i själva verket inte alls är farligt.

En vanlig allergi är pollen. Pollen eller frömjöl är blomväxters och barrträds ena befruktningsorgan. För att pollinering ska kunna ske måste pollenkornen som innehåller fröväxternas hanliga könsceller ta sig från en växt till en annan, så kallad korspollinering. Ett alternativ kan pollen också ske genom att pollen från samma växt befrukta sig själv, så kallas självpollinering. Pollen säsongen är på våren, runt april. Björkarna släpper sin pollen i början av april och gör det långt in i juni/juli.

En rolig fakta är att ett björkträd släpper ifrån sig mellan 5-10 miljoner pollenkorn, när det är som värst.

 

 

 

 

 

Bild 1: https://pixabay.com/sv/blodceller-celler-m%C3%A4nskliga-543484/

Namn: skeeze

Licens: CC0 Creative Commons

 

Bild 2 http://www.publicdomainpictures.net/view-image.php?image=163726&picture=&jazyk=SE

Namn: kai Stachowiak

Licens: CC0 Public Domain

 

Bild 3: https://pixabay.com/sv/bee-pollen-nektar-gul-blomning-170551/

Namn: CC0 Creative Commons

Licens: katja

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *