blodomloppet

Människans blod delas upp i blodgrupper utifrån vissa ärftliga egenskaper. Det finns blodgrupp A, B, AB och 0.

  • 0 kan ge till alla blodgrupper men kan bara ta emot av 0.
  • A kan ge blod till A och AB och ta emot av A och 0.
  • B kan ge blod till B och AB och ta emot av B och 0.
  • AB kan ge blod till AB men ta emot av alla blodgrupper.

 

Och får man fel blod av en grupp man inte ska få av så reagerar blodets antikroppar på så sätt att blodet klumpar ihop sig och spricker. Och vid detta besvär så kan det vara livshotande.

Blodomloppet är något man inte kan klara sig utan, det är livsviktigt. Den största faktorn i blodomloppet är hjärtat.
Hjärtat fungerar som två stora pumpar. En fullvuxen människa har 5 liter blod. De så kallade krankärlen på hjärtats utsida förser hjärtat med syre och näring. I blodet transporterar näring, avfall, energi och koldioxid.
De två kretsloppen
Våra fem liter blod pumpas hela tiden runt i våran kropp, i två olika kretslopp. Det lilla kretsloppet och det stora kretsloppet. Det stora kretsloppet går ut till i princip hela kroppen. Det lilla kretsloppet transporterar blodet till lungorna för att lämna koldioxid och för att hämta syre.
I det stora kretsloppet transporterar blodet först till tarmarna och hämtar näring i tarmarna, sedan lämnar avfall i njurarna. Sedan lämnar syre och näring och hämtar avfall från celler.

Röda blodkroppar är ansvariga för att tillföra syre från lungorna till vävnader i kroppen. Vita blodkroppar kroppens är en del av immunförsvaret.

Blåmärken är något som drabbar de allra flesta människor någon gång under deras livstid, kanske framför allt i början av den. Barn leker och springer och det vore nästan underligt om de inte ramlade och slog sig någon gång. När man träffas av ett slag, eller stöter emot någonting med ganska stor kraft kan ett litet blodkärl brista. Då uppstår en mindre blödning under huden, och man får vad man kallar ett blåmärke.

Blödningen upphör så snart blodet börjar levra sig. Efter ett tag dör de skadade blodkropparna, och lämnar plats för vita blodkroppar som kommer för att städa upp. De bryter ned de döda cellerna, och då brukar blåmärket börja blekna

Njurarna har flera uppgifter så som att rena vårt blod, bilda urin och reglera salthalten. Vi har två njurar men klarar av att leva med bara en. Har du ont i njurarna kan det finnas många orsaker till detta. Kissar du blod ska du alltid söka läkarvård

 

 

 

Källor: Titano biologi och grundbok biologi. Det är en säker källa för annars skulle det inte vara böcker som används i skolan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *