Hjärtat

Hjärtat

Hjärtat är ett organ hos både människor och andra djur, som pumpar blod genom de kärl som är del av kroppens cirkulationssystem. Hjärtat hittar du i mitten av bröstet på vänster sida.

 

Hjärtats uppbyggnad och funktion 

Hjärtat är en glattmuskel vilket betyder att den går automatiskt hela tiden. Det är det organ som har funktionen att pumpa ut syrerikt och näringsrikt blod till alla organ och celler i kroppen, men även pumpa tillbaka syrefattigt blod.

Hjärtat är lika stort som din knutna hand. I vila slår ditt hjärta 60-80 slag i minuten. Hos människor och däggdjur är hjärtat uppdelat i fyra hjärtrum, de vänstra och högra hjärtrummen kallas förmaket och de lägre rummen kallas kammare. Hjärtat har en två slags ventiler även kallat klaffar. Klaffarna öppnas och stängs automatiskt när hjärtat arbetar. Klaffarnas funktion är att vägleda blodet rätt genom hjärtat. Om vi inte skulle ha klaffarna skulle inte blodet gå rätt väg och du skulle det läcka och kroppen skulle inte få rätt mängd syre ut i kroppen. Det finns vissa fall där man har fel på klaffarna eller att det är medfött. När det blir fel på klaffarna måste hjärtat jobba hårdare för att vägleda blodet och det kan leda till att hjärtat blir förstorat. Nu förtiden går det att operera och man kan sätta in konstgjorda klaffar

Hjärtats funktion är att pumpa ut syrerikt blod och pumpa tillbaka syrefattigt i kroppens blodomlopp.

 

Blodflöde genom kroppen och hjärtat

Det börjar med att vi andas in syre genom lungorna där blodet plockar upp nytt syre som sedan pumpas ut i kroppen. Sedan när blodet cirkulerat genom hela kroppen frigörs koldioxid i lungorna som vi andas ut. Det finns två olika kretslopp. I det lilla kretsloppet går blodet från hjärtat till lungorna och tillbaka till hjärtat. De stora kretsloppet går blodet från hjärtat igenom kroppspulsådern och igenom hela kroppen. Under tiden plockar kroppen organ upp viktiga näringsämnen och syre till kroppens celler från blodet.

 

Vanliga sjukdomar kring hjärtat

Den vanligaste dödsorsaken i Sverige idag är just sjukdomar kring hjärtat. De vanligaste sjukdomarna är hjärtinfarkt, kärlkramp och hjärtsvikt. Hjärtinfarkt innebär att delar av hjärtat förstörs på grund av syrebrist i hjärtmuskelcellerna inom ett begränsat område som är syreförsörjt av ett visst kärl, detta kan även kopplas med blodpropp som är när just när blod har levrat sig i ett kärl. Kärlkramp är när det är brist på syretillförsel till hjärtmuskeln. Hjärtsvikt är ett tillstånd då hjärtats pumpfunktion gradvis blir otillräckligt.

 

Träningen och hjärtat

Varför blir man andfådd? Pulsen går upp alltså hjärtat slår snabbare. Detta händer ofta vid fysisk ansträngning när hjärtat behöver arbeta snabbare för att syresätta blodet. Ofta blir du mer andfådd av dynamiskt muskelarbete d.v.s. när muskler arbetar i ständig rörelse. Man pratar ofta om att man får bättre kondition av att träna och det är sant. Eftersom att hjärtat är en muskel behöver den också tränas. Hjärtat blir starkare när det utsätts för arbete och förmågan att pumpa ut blod blir större vilket i sin tur gör att hjärtat kan slå färre slag men få ut samma mängd blod. Detta brukar man kalla att man får bättre kondition.

Skador på hjärtat- energidrycker

Vi vet att överdosera energidrycker är farligt då det kan ge permanenta skador på hjärtat. En sak som många energidrycker har gemensamt är att det innehåller höga halter av koffein. Dricker du för mycket av det kan du få koffeinförgiftning. Men energidryckerna kan också ge skador på hjärtat. Utöver hjärtklappning och yrsel kan även ge dig stört hjärtrytm och högt blodtryck. Dricker du mycket energidryck kan du i det långa loppet öka risken för hjärtfel. Det finns också fall där ungdomar har dött.

 

Slutsatsen blir att hjärtat har en stor funktion för att vi över huvud taget ska kunna överleva.

 

Källor: Dom källor jag har använt säger jag anses vara säkra och som innehåller sann fakta.

Biologiboken: PULS- biologi av Natur och kultur- www.nok.se/laromedel/puls

Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Hj%C3%A4rta

1177 vårdguiden: https://www.1177.se/Stockholm/Tema/Kroppen/Cirkulation-och-andning/Hjarta-och-blodomlopp/?ar=True

Träning och kondition: https://www.pulsochtraning.se/lorem-ipsum-dolor-si-ectetur/

Bilden får användas, delas och ändras enligt google safe search

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *