Lungorna.

 

Lungornas uppbyggnad, är vänstra lungan mindre på grund av hjärtats placering eller är det en myt? Vad är lungblåsor? Du får reda på detta och mycket mer.

Människans lungor är uppbyggda på så sätt att människan kan få syret till kroppen genom näshålan eller munhålan. Luften vi andas in passerar först svalget och vidare ner i luftstrupen. I halsen finns ett rör av broskringar som spänns ut. Du kan känna dessa broskringar i mitten av halsen om du drar handen upp och ner. Luften fortsätter ner till lungorna och där fångar lungblåsorna upp syret. Lungblåsorna flyttar sedan över syret till blodet för att syresätta våra organ. så lungornas uppgift är att transportera syret genom blodet till våra organ samt celler för att syresätta dessa så det fungerar (cellandning). Med blodet kommer också koldioxid vilket är en restprodukt från cellandningen, så från våra utandningar skickar lungorna med sig koldioxid ut i luften.

Ja det stämmer att den vänstra lungan är lite mindre än den högra lungan på grund av att hjärtats placering är lite mer till vänster och då måste hjärtat få plats.

 

> Lungblåsornas användning.

Lungblåsorna fångar upp syret och för det vidare till blodkärlen som är kopplade till lungblåsorna. Så från blodkärlen leder sedan syret ut till blodomloppet. Blodkärlen transporterar även restprodukten koldioxid tillbaka ut till lungblåsorna som förs vidare ut genom utandningen.

> Varför har vi flimmerhår?

Flimmerhåret finns längst med luftstrupen och har i uppgift att transportera upp alla smutspartiklar som vi andas in. Ett slem som bildas fångar upp dessa smutspartiklar och flimmerhåret rör sig i takt med varandra för att hjälpas åt att skicka iväg dessa smutspartiklar från kroppen.

– Vad händer när vi tränar? 
När vi är ute och exempelvis löptränar så slår hjärtat mycket fortare för att transportera det syresatta blodet till musklerna för att dessa muskler ska orka med att fortsätta springa. Lungans uppgift är att öka inandning för att synka blodet som rör sig snabbare, detta för att allt blod ska hinna syresättas. Vid ansträngning kan lungorna ta ca 60 andetag per minut medan vid vila tar den ca 15 andetag per minut. Det vill säga att du tar tre gånger så många andetag under ansträngning än vad du gör vid vila.

– Varför hostar och nyser vi när vi blir förkylda? 

Varför vi hostar och nyser vid förkylning är för att slemhinnorna i svalget och näsan bilder slem under förkylning som vi senare måste hosta eller nysa ut för att bli av med detta slem.
Kroppen bildar detta slem för att bli av med restprodukter och elakheter som kroppen inte vill ha i samband med förkylningen.

 

källkritik:

Vi har tagit informationen från två böcker. >

Spektrum Biologi. Av bokförlaget Almqvist&Wiksell.

TitaNo Biologi. Skriven av Anders Henriksson.

Vi valde att lita på dessa källor då lärarna på skolan valt att köpa in dom. också för att det som står i böckerna är logiskt och det är skrivet på ett lärande sätt.

Bilden är tagen från: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lungs_diagram_detailed.svg

licens:

(CC BY 2.5)

namn: Patrick J. Lynch,

Ella, Melker, Gentiana och Andreas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *