Muskler

Muskler:

För att du ska kunna röra på dig behöver du ha muskler. Hela din kropp är uppbyggd av muskler, och för att du ska kunna röra dina muskler behöver du ha energi. Din energi får du genom alla olika näringsämnen som du får i dig. Men det viktigaste näringsämnet för dina muskler är protein. När man äter åker maten ner till magsäcken där magsyran finns. Magsyran splittrar maten till sina beståndsdelar som sedan blir till energi. Energin åker ut i blodet som förs vidare till de olika organismerna. Där bryts näringsämnena ner till mindre molekyler genom så kallad oxidation, och oxidation är en kemisk reaktion då näringsämnen bryts ned.

Det viktigaste du kan göra är att äta, få i dig näringsämnena Om du inte får i dig näringsämnena så kommer din kropp reagera väldigt starkt. Efter som att din kropp vill bara göra energi så kommer din kropp använda istället för maten du får i dig, dina resterande fetter och kolhydrater. När kolhydraterna tar slut så kommer din kropp använda sig utav proteinet som finns i dina muskler. När proteinet tar slut kommer dina muskler bli svagare och du kommer gå ner i vikt vilket kommer leda till att du blir trött och tappar orken.

Det finns cirka 600 olika muskelsjukdomar men många av dom är väldigt ovanliga. Två av dom vanligaste muskelsjukdomarna är muskeldystrofi och spinal muskleratrofi. Dem här två sjukdomarna är ganska lika med ungefär samma symptomer. Det är när dina muskler förtvinar och blir svagare med tiden. Det är då ditt protein slutar fungera på rätt sätt och deras celler samt vävnadspartier dör. Skillnaden är att när man får spinal muskleratrofi så påverkar det din ryggmärg.

Muskeln består av knippen med muskeltrådar som innehåller bindväv med muskelfiber tar bara hand om en cell viket alla andra celler inte gör i kroppen utan dem har fler cellkärnor. Muskelfibrerna består av myofibriller, som är de trådar som drar samman muskelfibern.

 

Källa: https://pixabay.com/sv/%C3%B6vning-boll-%C3%B6vning-muskel-muskler-2277451/

Licens: CC0 creative commons.

 

 

Man brukar säga att musklerna är uppdelade i tre olika grupper av muskler:

Skelettmuskler. 

Hjärtmuskler. 

Glatta muskler. 

Dem vanligaste musklargruppen är skelettmusklerna och i vår kropp finns det över 600 olika muskler. Varför dem heter skelettmuskler är för att dem är fästa i skeletten och dem dras ihop och slappnar av när vi rör våra ben.

Det finns också viljestyrda muskulaturer och icke viljestyrda muskulaturer och skelettmusklerna är en viljestyrd muskulatur. Det vill säga att musklerna rör sig när vi tänker att vi vill röra dem som tillexempel en arm.

Sen så finns det också icke viljestyrda muskulaturer och det är både ditt hjärta och glatta muskler. Hjärtmuskler är vårat hjärta, det är en icke viljestyrd muskel. Hjärtat är den viktigaste muskeln som kroppen har, för den gör så att alla muskler får sin blodtillförsel. Som leder till att alla muskler fungerar.

Källa: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Diagram_of_the_human_heart_hu.svg

Licens: CC BY-SA 3.0

Sen så finns det våra glatta muskler, dem musklerna finns i magsäcken och tarmarna och genom dem så fungerar magspjälkningssystemet. Dem glatta musklerna kan göra sig större och mindre, därför är dem glatta. Våra glatta muskler i magen jobbar hela tiden, vilket gör att vi måste se till så att vår mage alltid har närig och mat i den, annars blir vi hungriga. När du vill veta om du är hungrig kan du bara lyssna. För om din mage kurrar så jobbar dina glatta muskler med syre, vilket betyder att din mage är tom.

Några exempel på icke viljestyrda muskler är: hjärtat, lungorna, tarmarna, magsäcken och dina njurar.

Idag så behöver vi inte alla våra muskler. Egentligen skulle människan kunna leva utan sina skelettmuskler, men de skulle vara fysiskt omöjligt att leva utan våra glatta muskler och utan vårat hjärta.

 

Brunt fett är den fett som omvandlar energi till värme. Brunt fett är rikligare med blodkärl tillskillnad från det vita fettet. Brunt fett finns hos människor och främst hos nyfödda. Det bruna fettet är livsnödvändigt, utan det skulle vi inte kunna bränna vårat annat fett. Och våra fetter behövs, för att våra fetter är som en reserv energi.

Det är farligt för din kropp att ha för stora muskler, när dina muskler är stora är dem spända och som man säger ”upp pumpade”. När du spänner dina muskler så trycks dina blodkärl ihop och då stängs nästan hela blod och syre till försen till dina muskler. Det betyder alltså att dina muskler får syrebrist. Och detta kan påverka dina muskler, du kan får problem att röra och sträcka ut dina muskler.

Det är vetenskapligt bevisat att den mänskliga kroppen mår bättre när man under sitt liv har tränat. Dem har kommit fram till at om man tränar/ motionerar så får bloden bättre blodcirkulation och musklerna håller längre. Och när musklerna håller längre så mår skelettet bra.

 

Källförteckning.

Vi har tagit fakta ifrån våra olika texter som vi innan har gjort enskilt.
Bok 1: Biologi spektrum. Liber utbildning. Sid: 281-283.

Bok 2: Grundbok biologi. PLUS. Sid: 166-167.

Sidan:https://www.1177.se/Stockholm/Tema/Kroppen/Allman-oversikt/Manniskokroppen—en-oversikt/ Om muskler. En trovärdig sida som stämde med andra sidor och böcker.

Vi har också använt oss utav Wikipedia när vi har behövt veta vad olika ord betyder. Vi valde Wikipedia för att det är en trovärdig sida, där man får bra svar och sidan stämmer med andra sidors fakta.

Av: Milou, Hampus och Erik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *