Sammanfattning skelettet – Noura, Kira, Nike och Vilma

 

länk: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Riedel_Skelett_3_Ausschnitt.PNG

Licens: Public Domain 

Sammanfattning skelettet

Vi måste ha skelett i vår kropp för att hålla upp den. Skelettet och musklerna gör så att vi kan gå och stå utan att falla ihop. För att skelettet ska kunna röra på sig måste vi ha leder. Där två eller fler ben möter varandra kallas leder. Det skelett som skyddar kroppens vita organ är skallbenet som skyddar hjärnan, bröstkorgen som skyddar hjärta och lungor samt bäckenet som tarmarna och urinblåsan. Skelettet består av 206 – 220 ben på en vuxen människa. Nyfödda barn har cirka 300 ben när dom födds, men vissa ben växer ihop när dom blir äldre.

Cirka 20% av människans kroppsvikt består av skelettet. Skelettet tål mycket eftersom det inte spelar någon roll hur mycket du väger. Skelettet kommer att hålla upp din kropp oavsett din vikt. En bit skelett så stor som en tändsticka tål en belastning på åtta ton. Skelettet behöver kalcium så därför är det bra för skelettet att man dricker mjölk. Benskörhet beror oftast inte på att man har druckit för lite mjölk utan att du har fått D – vitaminunderskott.

Dom ben som inte går att läka om du bryter är ryggen, nacken och skulderbladen. Men det ben som kan läkas om du bryter är nyckelbenet, lårbenet, skenbenet, vadbenet och revbenen.

Källor:

Människans skelett

Titano biologi boken glerups

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *